2015. április 20., hétfő

Cake Designers World Championship 2015 Milano

Nagy nemzetközi megmérettetésen vettem részt Magyarország képviseletében a FIPGC Torta Dizájnerek Világbajnokságán ez év októberében Milánóban. A nagyszabású esemény remek lehetőség volt megismerni nem csak európai, de nagyszerű kollégákat a világ minden tájáról. 16 ország képviseltette magát a nemzetközi versenyen, közöttük az USA, Japán, Sri Lanka, Venezuela, Oroszország, Spanyolország....
A csapatok két tagból álltak. Egyikük készítette a verseny dísztortát, a helyszíni kóstoláshoz 3 kisebb tortát, és az élő tortadíszítés során bemutatnia a dísztortán felvonultatott technikákat. A másikuk feladata a segítség nyújtás a versenyző felkészülésében, a torta megjelenésének és témájának kialakításában, a technikai kivitelezésben, a torta receptjének megválasztása és kidolgozásában, valamint az egyéb technikai feltételek megteremtésében, a verseny alatt pedig az ország képviselete a zsűriben.
A versenytársam Radó Krisztina volt. Krisztina nagy szaktekintély a cukormázzal, szakmai nyelven "royal icingal" való tortadíszítésben. Az elmúlt öt évben a legnagyobb mesterektől tanult és több neves díjat is elnyert. Az első olyan magyar szakember aki magas színvonalon képviseli a már 150 éves múltra visszatekintő alapvetően angol díszítő cukrászati technikákat. Krisztina népszerű oktató nemzetközi szinten is. Világszerte tartja nagy érdeklődésre számot tartó kurzusait.
Tavaly nyáron, másfél évvel a verseny előtt nagy örömmel tettem eleget Krisztina felkérésének, miszerint segítője legyek a világbajnokságon. Az elmúlt hat évben a mézeskalácsozással sikerült ezt az anyagot, közismertebb nevén glazúrt, azaz a cukormázat tökéletesen kiismernem és autodidakta megtanulnom magas színvonalon alkalmazni. Ezt követően használni a tortadíszítésben remek kaland, izgalmas kihívás és hatalmas szakmai fejlődési lehetőség volt. Több mint két éve, hogy a tudásomat a privát tanfolyamaimon adom tovább a mézeskalács készítés és sütemény díszítés mellett a tortadíszítésben is.
A magyar versenytorta minden elemében a royal icing különféle és változatos technikáival készült, méghozzá kizárólag szabad kézzel a burkolástól a féldomborműves figurákon és a kupoláján át a festmények alapjáig, kivétel csak az oszlopok, amik alapanyaga pastillage volt a teherhordás miatt. Igazság szerint kissé kilógtunk a modern, színes, hatásvadász, és mega méretű torták mezőnyéből a kizárólag royal icing technikákat felvonultató, kifinomult, tiszta, érzékenyen művészi, harmóniára törekvő és a klasszikus középkori Itália művészetnek hódoló tortával.
A zsűrizési pontozási rendszer 40 %-ban számította be a készen hozott és kiállított dísztortát. Fontos kritérium volt, mennyire illeszkedett a versenykiírásban meghirdetett "Itália művészete" témához, mennyire változatos és bonyolult technikákat alkalmaztak a torta dekorálására, mennyi volt az újítás rajta. 40 %-ban a kóstolás nyomott a latba. Itt is számított az innováció, valamint mennyire harmonizálnak egymással az ízek, és a tészta és töltelék rétegek struktúrája. 20%-ban számított a versenyző bemutató alatti munkája, annak szervezettsége, a munkaterület tisztasága, a rendelkezésre álló idő jó kihasználása, valamint a csapatot bemutató brossúra esztétikai, és informatív minősége.
Az elért 5. helyezés mellett a megítélt különdíjra is igazán büszkék vagyunk!!! 

Meglepő, és megtisztelő érzés volt, hogy sokan ismerősként köszönthettük egymást a világbajnokságon résztvevők és a világbajnokságra látogató érdeklődők között is. Globalizált világunknak az internetes közösségi oldalai által kínált lehetőségek közel hozzák egymáshoz az azonos érdeklődésű, közös területen mozgó alkotókat, szakembereket, szervezőket és érdeklődőket korlátok nélkül.
Összességében óriási élmény volt. Számtalan új barátság szövődött és fontos szakmai kapcsolatokkal gazdagon tértünk haza. Köszönjük a lehetőséget a FIPGC - Federazione Interazionale di Pasticceria Gelateria e Cioccolateria a remek esemény megszervezéséért.
A technikák iránt érdeklődők bővebb információhoz juthatnak az oldalamról: www.mezeskalacsajandekok.hu
Köszönjük a támogatást mindenkinek, családunknak, barátainknak a segítséget, türelmet és a szurkolást, Bartha Gábor polgármester úrnak a magyar lobogót! 



TEAM HUNGARY
Competitor: Kristina Rado
Coach: Aniko Vargane Orban







Radó Krisztina csodás tortája a magyar színekben.






A szerb tortán is  royal icing


Az élő tortadíszítés előtt



16 résztvevő ország


A magyar csapat


Mustra minden torta kóstolása előtt


Krikri a barátaival és csodás tortájával


A díjátadón


A világbajnokság zsűrije



A nagy feladat előtt



Itt mindenki nyertes!



Ugye hihetetlen hogy milyen finom kézi munka?!



Utolsó simítások,  reméljük bölcs döntés születik!







A verseny előtt a sajtótájékoztatón




Pompás Torta



Elképesztő részletek. Minél  közelebbről nézed annál több a felfedezendő látvány!


Kedvenceim a versenyről


Bryson Perkins USA

Bryson Perkins USA

Neli Josefsen  Norvégia

Neli Josefsen  Norvégia

Neli Josefsen  Norvégia


Shaki Perera Liyanapathirana, Sri Lanka


Shaki Perera Liyanapathirana, Sri Lanka

Shaki Perera Liyanapathirana, Sri Lanka


A győztesek:


Serena Sardone, Olaszország


Felirat hozzáadása


Daniela Frezza Isenschmid, Svájc







Vargáné Orbán Anikó


Itt is megtalálsz, kattints a gombra:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...